Huismoeder
Keizersmantel
 

Natuurfotografie

Gert en Janny Gelmers

 

 
 
De bouw van een vlinder


1. De kop
Reukorgaan De antennen, of voelsprieten, dienen vooral als reukorgaan. Bij mannetjes zijn deze vaak vergroot en geveerd om de geuren beter te kunnen waarnemen. Ogen Vlinders hebben twee facetogen, die bestaan uit meerdere deeltjes. Elke deeltje geeft een afzonderlijk beeld en daarom zien vlinders als het ware een grof gerasterd beeld. Monddelen Om voedsel te kunnen opnemen bezitten vlinders een roltong. Deze flexible roltong kan alleen vloeibaar voedsel zoals nectar opnemen. Bij sommige vlindersoorten is de roltong niet ontwikkeld. Deze kunnen dan ook geen voedsel opnemen.

2. Het borststuk
Vleugels Het lijkt erop dat de voor- en achtervleugels van vlinders los van elkaar staan. Bij de meeste vlinders zijn deze, tijdens de vlucht, echter gekoppeld. Er zijn twee verschillende systemen. De primitiefste vlinders hebben een haakje aan de voorvleugels dat zich achter de voorrand van de achtervleugels vastgrijpt. De hoger ontwikkelde vlinders hebben één of meer stevige haren aan de achtervleugels die in een oogje aan de onderkant van de voorvleugels haken. Bij sommige families, vooral bij dagvlinders, ontbreekt een koppelingssysteem. Prachtige kleuren Vlindervleugels zijn bedekt met pigmenthoudende schubben. Deze schubben geven de vlinder zijn vaak prachtige kleuren en tekening. Ook zijn er vlindersoorten waarbij de kleuren ontstaan omdat de schubben bepaalde kleuren reflecteren en door breking van het licht. Gehoororgaan De hoger ontwikkelde vlinderfamilies, vooral uilen en beervlinders, kunnen ultrasoon geluid horen. Vleermuizen gebruiken dit geluid om prooien te vinden. Deze vlinders kunnen dan ontsnappen door zich bijvoorbeeld direct te laten vallen zodra ze het geluid van de vleermuis horen.

3. Het achterlijf
Organen Het achterlijf van de vlinder bevat de organen zoals het hart, zenuwstelsel en spijsverteringssysteem. Geurstoffen Om soortgenoten van het andere geslacht te kunnen vinden, gebruiken vlinders geurstoffen. Deze geurstoffen worden gemaakt in het achterlijf maar ook bij de geurstrepen op de vleugels en bij de poten. 

 

 

 

 
 Appeltak
Appeltak


Eikenweeskind

Eikenweeskind


Rups Grauwe borstel

Rups Grauwe borstel

Spaanse vlag
Spaanse vlag