Huismoeder
Keizersmantel
 

Natuurfotografie

Gert en Janny Gelmers

 

 
 

Nieuws

Gastenboek
Heeft u onze website bezocht? We stellen het erg op prijs dat u dan een berichtje in het Gastenboek zet.

Steenuil
28 juli 2017 - Steenuiltjes jagen graag vanaf een hoger gelegen punt. Ook dit steenuiltje hield de omgeving goed in het oog. Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan.

Steenuil

Grote vuurvlinder
29 juni 2017 - De grote vuurvlinders zijn weer gesignaleerd in Nationaal Park Weerribben - Wieden. De daar levende grote vuurvlinders zijn van de ondersoort Batava en vliegen alleen in Nederland. Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan.


Grote vuurvlinder

Visarend
1 september 2016 - De visarend was actief aan het jagen. Hij dook van grote hoogte op een prooi en raakte met een beste klap het wateroppervlak. Even later kwam hij weer boven met een vis in zijn poten, op weg naar een rustige plaats voor de maaltijd. Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan.

Visarend

Heikikkers
26 maart 2016 - De heikikkermannetjes zijn weer een paar dagen blauw. Dat zijn ze alleen tijdens de paartijd. Het is altijd goed opletten met de eerste mooie dagen in maart. Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan.

Heikikker

Brilduiker
18 maart 2016 - Vandaag eindelijk het mannetje van de brilduiker gezien en gefotografeerd. Het vrouwtje was de hele winter al aanwezig. Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan.

Brilduiker

Velduilen
8 maart 2016 - In het hoge noorden van Nederland houdt zich een groepje velduilen op. Prachtige vogels zijn dit. Een genot om ze te zien. Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan.

Velduil

Ransuilen
29 februari 2016 - Een groep ransuilen is weer neergestreken op hun vaste plek in Genemuiden. Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan.

Ransuil

Wulpen
19 februari 2016- De wulpen zijn alweer terug in het Staphorsterveld. Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan.

Wulp

Brilduiker
5 februari 2016 - Brilduiker in Hasselt, een wintergast uit Noord-Europa. Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan.

Brilduiker

Waterpieper
3 februari 2016 - Aan de Grote Staphorsterstouwe heeft SBB een natuurgebiedje onder water gezet. De waterpiepers waren daar druk aan het foeraferen. Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan.

Waterpieper

Parelduiker
26 januari 2016 - Er bevindt zich een parelduiker in de Wijthmenerplas in Zwolle.Dit is een wintergast uit Noord-Europa. Op de foto hieronder in winterkleed. Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan.

Parelduiker

Pestvogels
12 januari 2016 - Al anderhalve week houdt zich een pestvogel op in Havelte. Het betreft een eerstejaars mannetje.De pestvogel is een wintergast uit Scandinavië. Deze winter zijn ze nog niet veel aanwezig in Nederland. Meestal te vinden op bessendragende struiken zoals Gelderse roos, liguster en meidoorn.
Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan.

Pestvogel

Baardmannetjes
19 oktober 2015 - Baardmannetjes zijn misschien wel de mooiste inheemse vogeltjes. Onderstaand stelletje had een date op de lisdodden.
Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan.

Baardmannetjes

Sneeuwgors
11 oktober 2015 - In de haven van Lauwersoog bivakeerden al enkele dagen sneeuwgorzen. Reden genoeg om deze mooie vogeltjes eens op te zoeken.
Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan.

Sneeuwgors

Distelvlinder
6 juni 2015 - Het belooft weer een goed jaar voor de Distelvlinder te worden. Ze zijn weer volop te zien. Ook hadden we al een kolibrivlinder in onze tuin. Hieronder een foto van een distelvlinder.
Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan.

Distelvlinder

Bont dikkopje
24 mei 2015 - Tijdens een bezoekje aan de Kalmthoutste heide in België, zagen we vandaag meerdere Bont Dikkopjes. Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan.

Bont dikkopje

Aardbeivlinders
28 april 2015 - Zon tussen de buien door en veel wind, maar toch de eerste twee aardbeivlinders van dit jaar gespot. Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan.

Aardbeivlinder


Oranjetipjes
13 april 2015 - In de Wieden (bij het Kiersche Wijde) vandaag onze eerste Oranjetipjes van dit jaar gezien. Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan.

Oranjetipje

Oehoe
6 maart 2015 - In Noordeinde (Oldebroek) is een oehoe neergestreken op de kerk. Voor dit gebied een toch wel bijzondere verschijning. Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan.

Oehoe

Kokardezaagbek
6 januari 2015 - Vanmiddag zag ik een Kokardezaagbek bij Rouveen. Meestal zijn dit ontsnapte exemplaren, omdat deze soort normaal gesproken in de VS en Canada voorkomt. Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan.

Kokardezaagbek

Otters
20 november - Vandaag zijn twee otterjongen gevonden bij Hasselt. Op 9 november werd helaas een dood vrouwtje gevonden. Ze was aangereden op de weg tussen Zwartsluis en Hasselt. Het bleek om een zogend vrouwtje te gaan. Daarom is er uitvoerig gezocht door o.a. mensen van Staatsbosbeheer, Waterschap Salland en vrijwilligers. Ondanks al dit zoeken, leverde het geen resultaat op, totdat een rattenvanger van het waterschap vandaag 2 ottertjes zag zwemmen. In samenwerking met een boswachter van SBB zijn de ottertjes gevangen en overgebracht naar een opvang in Ureterp. Daar worden ze goed verzorgd totdat ze weer terug de natuur in kunnen.
Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan.

Ottertjes

Ransuilen
7 november - Een groep ransuilen heeft een slaapplaats gevonden in Genemuiden. Er zaten maar liefst 21 stuks, verdeeld over 3 bomen. Zie de foto hieronder. Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan.

Ransuil

Nacht van de nacht
25 oktober - Tijdens de Nacht van de Nacht waren wij aanwezig bij De Veldschuur in natuurgebied de Olde Maten te Rouveen. We hebben daar nachtvlinders gelokt met licht en wijntouwen. Helaas leverde het maar een paar vlinders op. We zagen een zwartstipvlinder, enkele herfst-rietboorders, een zwarte-c-uil en een herfstspanner. Hieronder een foto van een zwartstipvlinder. Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan.

Zwartstipvlinder

Argusvlinders
27 september - In de Olde Maten (Rouveen) zagen we vandaag nog 8 argusvlinders. Ze foerageerden op de bloemen van de distels. Het gaat tegenwoordig niet erg goed met deze vlinders. In de Olde maten zijn ze echter nog vrij algemeen.

Kempense heidelibellen
5 september - In Nationaal Park Weerribben-Wieden fotografeerden we de zeer zeldzame Kempense heidelibellen. Zie de foto hieronder. Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan.

Kempense heidelibel

IJsvogels
2 september - Enkele uren in een vogelkijkhut leverde mooie plaatjes van ijsvogels op. Daarnaast lieten zich nog een waterral en een oeverloper zien. Op de foto hieronder een ijsvogel. Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan.

IJsvogel

Rouwmantel en Grote weerschijnvlinder
21 augustus - Tijdens onze vakantie in Zweden fotografeerden we onder andere een Rouwmantel, Grote Weerschijnvlinder en Kommavlinder. Daarnaast ook nog een Kleine tanglibel. Deze stonden al vrij lang op ons verlanglijstje en daar zijn we dan ook erg blij mee. Op de foto hieronder de Rouwmantel. Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan.

Rouwmantel

Recepten voor Sloe gin en Vlierbessenlikeur
Op speciaal verzoek, vindt u hier de recepten van de door ons gemaakte alcoholische drankjes. Wij vonden ze lekker!

Veenbesparelmoervlinder
2 juli - Na veel tevergeefse pogingen is het eindelijk gelukt om een Nederlandse Veenbesparelmoervlinder op de foto te krijgen. Het is nog geen topkwaliteit, dus nog zeker voor verbetering vatbaar. Zie de foto hieronder. Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan.

Veenbesparelmoervlinder

Gevlekte glanslibel en Vuurlibel
11 juni - Een wandeling door het Woldlakebos (Weerribben) leverde vandaag 2 zeldzame libellen op. De vrij zeldzame Vuurlibel en de zeer zeldzame Gevlekte glanslibel. Zie de foto's hieronder. Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan.

Vuurlibel Gevlekte glanslibel

Sierlijke witsnuitlibel
13 mei - Gericht zoeken naar de Sierlijke witsnuitlibel leverde vanmiddag 9 exemplaren op. Het gaat hierbij vooral om jonge nog niet uitgekleurde imago's. Zie de foto hieronder. Klik op de foto om naar het fotoalbum te gaan.

Sierlijke witsnuitlibel

Hop bij Appelscha
3 mei - Bij Appelscha verbleef enkele dagen een Hop. Een prachtige vogel die normaal gesproken voorkomt in Frankrijk, Spanje en Portugal. Er staan een paar foto's in het fotoalbum, maar deze zijn niet goed van kwaliteit. De afstand tot de Hop was te groot voor goede foto's.

Aardbeivlinder en Steenuil
30 april - Tijdens een rondje Staphorsterveld zagen we dat de Aardbeivlinders en de Steenuil ook weer aanwezig zijn. Hieronder een foto van de Aardbeivlinder.

Aardbeivlinder

Gehakkelde aurelia's
10 maart - Met temperaturen tot 19 graden is het niet vreemd dat we nu al zo veel vlinders zien. Citroenvlinders, Kleine vossen en gehakkelde aurelia's zijn al in grote aantallen aanwezig. Hieronder een foto van een Gehakkelde aurelia.

Gehakkelde aurelia

Witoogeend en Adders
5 maart - Vandaag leek het al lente. De temperatuur kwam tot 14 graden en het was zonnig. Op de Dwingelder heide waren de adders al tot leven gekomen. Zij warmden zich lekker op in het zonnetje. In het Smitsveen verbleef een witoogeend in het gezelschap van een aantal kuifeenden. Zie de foto's.

Adder Witoogeend

Appelvinken
10 februari - In Oude Willem (bij Diever) zagen we vandaag 13 appelvinken. Ze waren erg schuw en bleven hoog in de bomen. Hieronder een foto.

Appelvink

Grote barmsijsen
2 februari - In het Staphorster Veld staan veel singels met elzen. De zaadjes van deze elzen zijn geliefd bij veel vogels. Vandaag werden ze volop bezocht door Grote barmsijsen. Prachtige vogeltjes met een rood kapje. Zie de foto hieronder. Meer foto's in het fotoalbum.

Grote barmsijs

Staartmezen
15 januari - In deze tijd van het jaar zien we vaak groepjes staartmezen voorbij komen. Vaak hoor je ze al voordat ze je ziet. Als je geluk hebt, kan er een witkopstaartmees tussen zitten. Zoals de naam al zegt, heeft deze Noord- en Oost-Europese ondersoort een volledig witte kop, zonder zwarte kruinstreep. Hieronder een foto van een staartmees. Meer foto's in het fotoalbum.

Staartmees

Gelukkig Nieuwjaar
1 januari 2014 - Wij wensen u een gelukkig en vooral gezond 2014.

Zwarte zwaan
31 december - Aan de Slompweg in de Kolderveensche Bovenboer verbleef een Zwarte zwaan in het gezelschap van twee knobbelzwanen. De Zwarte zwaan komt van oorsprong niet voor in Europa. De hier verblijvende dieren zijn ontsnapt of uitgezet. Hieronder een foto. Meer foto's in het fotoalbum.

Zwarte zwaan

Futen
26 december - In de Drentse hoofdvaart zoeken de futen elkaar al weer op. Hieronder een paartje in winterkleed. Meer foto's in het fotoalbum.

Futen

Kepen
14 december - Daar waar nu veel beukennoten liggen, kun je grote groepen kepen verwachten. Dat was het geval aan de Honingvlaken te Dwingeloo. Daar foerageerde een groep van wel 100 stuks.
Zie de foto hieronder. Meer foto's in het fotoalbum.

Keep

Baardmannetjes
2 december - Ook het herfstweer biedt, op zonnige dagen, genoeg mogelijkheden om onze Nederlandse natuur te beleven. We zijn daarvoor naar Vlaardingen gegaan. We hoopten enkele foto's te kunnen maken van de Baardmannetjes, die daar in De Rietputten verblijven. Dat is prima gelukt. Zie de foto hieronder. Meer foto's in het fotoalbum.

Baardman

Sperweruil
26 november - In Zwolle verblijft een Sperweruil; een zeer zeldzame dwaalgast. Deze uil broedt in Scandinavië en Noord-Rusland. De vogel in Zwolle heeft het blijkbaar goed naar de zin. Hij vangt er muizen en het leuke is dat hij (of zij) dat ook overdag doet.
Zie de foto hieronder. Meer foto's in het fotoalbum.

Sperweruil

Grote kruisbekken
3 november - Volgens de berichten is er dit jaar een ware invasie van Kruisbekken in Nederland. Op het Waterseveld bij Wateren zagen we een groepje van 8 Grote kruisbekken. Dat zijn in nederland vrij zeldzame gasten. Zie de foto hieronder. Meer foto's in het fotoalbum.

Grote kruisbekken

Kepen
21 oktober - Tijdens een wandeling op het familiepad bij Echten zagen we een groep van zo'n 10 - 15 kepen, die zich tegoed deden aan de rijkelijk van bessen voorziene lijsterbes. Helaas hebben we geen foto van een goede kwaliteit kunnen maken.

Paddenstoelen
7 oktober - In het Waterloopbos en het Voorsterbos, bij Marknesse, is het nu goed paddenstoelen zoeken. Op de foto hieronder enkele vliegenzwammen.

Vliegenzwammen

Visarend
18 september - In Nationaal Park Weerribben en Wieden troffen we vandaag een Visarend bij het Kiersche Wijde. Zie de foto hieronder.

Visarend

IJsvogel
31 augustus- In het Waterloopbos bij Marknesse ontdekten we vorige week een IJsvogel. De meegebrachte 300 mm lens bleek niet voldoende om mooie foto's te kunnen maken. Vandaag met de digiscoop (camera gekoppeld aan telescoop) lukte dat prima. Zie de foto hieronder. Meer foto's in het fotoalbum.

IJsvogel

Zilveren maan en Argusvlinder
18 augustus - Een paar uurtjes "vlinderen" in Noord-West Overijssel leverde weer mooie foto's op van Zilveren maan en Argus vlinder. Zie de foto's hieronder.

Zilveren maan Argusvlinder

Plakkers
14 augustus - Bij het aanpassen van de tuin vond onze buurvrouw een cocon van een vlinder. Deze hebben we veiliggesteld en enkele dagen later kwam er al een nachtvlinder uit. Het bleek een vrouwtje van de Plakker te zijn. Dezelfde dag kwamen er al mannetjes op af. Zie de foto hieronder. Meer foto's in het fotoalbum.

Plakker

Witbandkruisbek
26 juli - De Witbandkruisbek komt alleen als dwaaalgast voor in Midden- en West-Europa. Broedt voornamelijk in de taiga in Siberië. Zie de foto hieronder. Meer foto's in het fotoalbum. Gefotografeerd in Denemarken.

Witbandkruisbek

Morgenrood in Denemarken
14 juli - In het natuurgebied bij de Omme A camping in Sonder Omme (DK) troffen we meerdere vlinders van de Morgenrood. Zie foto's hieronder.

Morgenrood 1 Morgenrood 2

Veenbesblauwtje in Drenthe
1 juli - De veenbesblauwtjes komen nog steeds voor in Drenthe. Het betreft een uiterst zeldzame standvlinder die voorkomt op moerassen, hoogvenen en berghellingen met veenbes. (zie de foto hieronder, meer foto's in het fotoalbum)

Veenbesblauwtje

Geoorde fuut in Fochteloërveen
16 juni - De Geoorde futen hebben jongen. Er zijn in ieder geval twee paartjes met jongen. (zie de foto hieronder. Meer foto's in het fotoalbum) Ook zagen we daar al rupsen van de Rietvink en de Grote Beer en onder andere Noordse witsnuitlibellen.

Geoorde fuut

Blauwborst in De Auken
10 juni - Na enkele keren tevergeefs op pad te zijn geweest voor foto's van de Blauwborst, was het dan vandaag raak. Deze Blauwborst liet zich regelmatig zien en was dan ook bereid om voor de camera te poseren. Als extraatje kwam er ook nog een koekoek langs voor de fotoshoot. De foto's vindt u in het fotoalbum "Vogels".

Blauwborst

Groentjes op het Fochteloërveen
6 juni - Op de bloemen van de lijsterbes en van de Noordamerikaanse rode bosbes zaten tientallen groentjes. De eerste Veenhooibeestjes zijn weer gesignaleerd en ook waren er al een paar Paapjes. De specht van 9 mei heeft jongen, we zagen dat er steeds voedsel naar het hol werd gebracht.

Groentje

Grote bonte specht
9 mei - We ontdekten een Grote bonte specht in zijn hol. Hij keek zo nieuwsgierig naar buiten, dat we er wel foto's van moesten maken. De foto's staan in het fotoalbum.

Grote bonte specht

De vlinders zijn los
4 mei - Na een paar weken met mooi weer, zijn de vlinders nu echt los. We zagen al Koolwitjes, Citroenvlinders, Kleine vossen, Dagpauwogen en Oranjetipjes. Van de nachtvlinders zagen we al een kamperfoelie-uil.
In Oude Willem zagen we Kneutjes, Bonte vliegenvangers en een Fluiter.

Oranjetipje

Steenuil bij Hamingen (Staphorst)
17 april - Vandaag lukte het om een tweetal foto's te maken van een Steenuil. Voor deze omgeving een toch wel vrij zeldzame verschijning. (Met dank aan Ada van der Weerd voor de tip)

Steenuil

Citroenvlinders en Zwarte spechten
14 april - Eindelijk lijkt de lente nu op gang te komen. Vandaag bereikte de thermometer maar liefst 20 graden.Enkele dagen eerder werd het nog amper 7 a 8 graden. In Oude Willem telden we vandaag 23 Citroenvlinders. Gisteren zagen we daar een stelletje Zwarte spechten.

Zwarte specht

Grote zaagbekken
14 maart - Na 2 dagen voorjaarsweer zoals hieronder beschreven, is de winter weer terug. Het vriest weer en de sneeuw- en hagelbuien geven het land weer een winterse aanblik. De Grote zaagbekken vinden het hier nog prima. Hieronder een foto van een vrouwtje Grote zaagbek.

Grote zaagbek

De lente komt op gang
5 maart - Eindelijk is het dan zover. De eerste echt zonnige dagen met temperaturen meteen tot 16 graden en de vlinders komen los. We hebben al enkele Citroenvlinders en meerdere Kleine vossen gezien. Ook de Kieviten, Grutto's en Wulpen zijn al weer in onze omgeving aangetroffen. Hieronder een foto van een kleine Vos.

Kleine vos

Goudvinken
7 februari - De wijk Oosterboer te Meppel bood vandaag leuke soorten vogels. Het gaat dan om het pad langs het spoor, vanaf de rijksweg (A32) tot aan de manege en het zogenaamde Zwarte Pad. Er zaten Sijsjes, Putters, Ringmussen, Winterkoninkjes en zelfs Goudvinken. De Goudvinken knabbelden lekker aan de jonge bladknoppen. Hieronder een foto van een Goudvink.

Goudvink

Blauwe kiekendief
31 januari - In de Ansermade was een stelletje Blauwe kiekendieven actief. Een fascinerend gezicht om deze vogels te zien jagen. Tijdens de vlucht maken ze dicht boven de grond buitelende en duikende bewegingen. Later in de broedtijd is het heel spectaculair om te zien hoe het mannetje (in de lucht) zijn prooi overdraagt aan het vrouwtje. Hieronder een foto van een Blauwe kiekendief.

Blauwe kiekendief

Zeldzame vogels
28 januari - De koude van de afgelopen periode bracht veel mooie en soms zeldzame vogels in onze omgeving. Zo staan er nu foto's van o.a. Pestvogel en Zomertaling in het fotoalbum. Daarnaast ook nieuwe foto's van Winterkoning, Kramsvogel en Grote Zaagbek. Hieronder een foto van een Zomertaling.

Zomertaling

Gelukkig Nieuwjaar
1 januari 2013 - Vlindersenzo wenst alle bezoekers van de website een gezond en gelukkig 2013.

Goudhaantje
9 december - Langs de Drentse Hoofdvaart in Meppel vloog een koppel Staartmezen van boom tot boom, op zoek naar spinnetjes en dergelijke. Daartussen zat ook een Goudhaantje dat dapper mee deed.

Wintergasten
8 december - In de Oude Vaart tussen Ruinerwold en Havelte zaten in totaal wel 14 Grote Zaagbekken. Deze viseters zijn vanuit het Hoge Noorden gekomen om hier hun honger te stillen.
In de Anser Made zat een koppel van ongeveer 40 Putters in één boom. Een fantastisch gezicht met al die kleurtjes. Ook deze Putters komen uit het Noorden. De in onze omgeving levende Putters zijn intussen al naar het Zuiden afgezakt.

Vogels in Zuid-West Drenthe
17 november - Met de biodiversiteit in onze woonomgeving zit het, wat betreft vogels, wel redelijk goed. Tijdens een tochtje Meppel-Ruinerwold-Attelte-Rheebruggen- Anser Made ontdekten we: Zilverreiger, Roeken, Dodaars, Torenvalk, Kramsvogels, Sijsjes, Vinken, Putters, Koolmezen, Pimpelmezen, Merels, Zanglijster, Spreeuwen, Knobbelzwanen en Buizerds.

Weekendje Schiermonnikoog
12 oktober - 15 oktober - Dit weekend verbleven we op het waddeneiland Schiermonnikoog. Hoogtepunt van dit verblijf was het spotten van een Zwarte Ibis in de Banckpolder. Op de Westerplas bivakkeerden vele soorten eenden, zoals Slobeend, Krakeend, Wilde eend, Pijlstaart, Kuifeend, Tafeleend, Bergeend en Smient. Ook waren er Grote en Kleine Zilverreigers, Dodaarsen en Aalscholvers. Op het eiland zagen we verder nog Brandganzen, Rotganzen en Staartmezen.

Twee Visarenden
16 september - Vandaag zaten er twee Visarenden in De Auken bij Giethoorn. Het betreft een volwassen en een jong (geringd) exemplaar. Het was een prachtig gezicht om deze te zien terwijl ze aan het vissen waren. Ook is het nog gelukt om van beide exemplaren foto's te maken. Dezer vindt u in het fotoalbum.

Levenbarende Hagedissen
13 september - Op het Holtingerveld zagen we vandaag Levendbarende hagedissen die genoten van de zon. Een heidelibelle die ook van de zon wilde genieten ging daarom maar op de hagedis zitten. (zie de foto's in het fotoalbum) Op de zwarte bessen van de Vogelkers kwamen tientallen Atalanta's af. Ook de Kramsvogels lieten zich de bessen goed smaken.

Afwijkend Bruin blauwtje
Tijdens onze vakantie in Denmarken ontdekten we in het natuurgebied Jordlöse Bakker op Funen een afwijkende vorm van het Bruin Blauwtje. Het betreft een Bruin blauwtje met witte in plaats van oranje maanvlekken. Deze afwijkende vorm (abberatie) heeft de naam ab. pallidior meegekregen. Dit soort afwijkingen komen soms voor. (Met dank aan De Vlinderstichting voor de juiste determinatie) De foto's vindt u in het fotoalbum bij het Bruin Blauwtje.

Kraanvogels
5 september - In de omgeving van Ansen verblijft al enkele dagen een drietal kraanvogels. We zijn erin geslaagd om ze digitaal vast te leggen. Zie het fotoalbum.

Heivlinder
26 augustus - In verband met onze vakantie en een ziekenhuisopname heeft de website een aantal weken stilgelegen. Vandaag hebben we een een wandeling gemaakt op het Aekingerzand, een stuifzandgebied in het Drents-Friese Woud. Het is een prachtig gebied en de struikheide staat er in volle bloei. We zagen er 25 Heivlinders.

Grote keizerlibel
7 juli - In het Voorsterbos zagen we vandaag enkele Grote keizerlibellen die eitjes aan het afzetten waren. Voor de foto's, zie het fotoalbum.

Geelgorzen en Veldleeuweriken
30 juni - Vandaag waren we op de Delleboersterheide bij Oldeberkoop. We zagen 5 Geelgorzen en 4 Veldleeuwerikken. Daarnaast zagen we nog vele tientallen Heideblauwtjes, enkele Groot Dikkopjes en enkele Bruin Zandoogjes.
In de Catspoele zagen we enkele Koraaljuffers en Azuurwaterjuffers. Ook zagen we nog een zwemmende ringslang en enkele Poelkikkers. Helaas hebben de daar voorkomende Oostelijke witsnuitlibel niet kunnen spotten.

Nachtvlindernacht in Rouveen
22 juni - Wij waren aanwezig bij de Nachtlvindernacht die werd gehouden bij De Veldschuur te Rouveen. De opkomst van mensen viel tegen, maar de opkomst van de nachtvlinders was redelijk goed. We zagen diverse soorten. Onder andere: Groot avondrood, Satijvlinder, Haarbos, Halmuitlje, Gelobt halmuiltje, Witte tijger, Gele tijger, Agaatvlinder, Koperuil, Goudvenstertje, Stro-uiltje, Meldevlinder, Bosspanner, Grasuil, Houtspaander, Schilddrager, Donker brandnetelkapje, Gewone gouduil, Bosspanner, Huismoeder, Volgeling, Vuursteenvlinder en de zeldzame Gevlamde rietuil.

Zwarte sterns hebben jongen
10 juni - De Zwarte sterns aan de Hasselterdijk tussen Hasselt en Genemuiden hebben jongen. Ze hebben het er maar druk mee. Er worden veel libellen gevangen om ze te voeren. De foto's staan in het fotoalbum.

Libellen in De Wieden
2 juni - Het weer was veel beter dan voorspeld. Er waren dan ook volop libellen aanwezig bij het Kiersche Wijde in De Wieden bij Wanneperveen. We zagen onder andere Vroege glazenmakers, Smaragdlibellen, Gevlekte witsnuiten, Viervlekken, Bruine korenbouten

Veldparelmoervlinder in Limburg
17 mei - We zijn aangekomen op de Bemelerberg in Limburg (NL). Op zoek naar de veldparelmoervlinder lijkt het er de eerste dagen op dat we te vroeg zijn. Het is al een mooi poosje te koud voor de tijd van het jaar geweest. Op 19 en 20 mei staan er 2 meldingen op Waarneming.NL. Wij zien de eerste veldparemoervlinders op 23 mei (7 stuks) en op 24 mei. (6 stuks). Voor de foto's: Klik hier

Futen met jongen en Gerande oeverspin
13 mei - Eindelijk weer eens een prachtige zonnige dag met aangename temperaturen. Afgelopen week foto's gemaakt van een paartje Futen met jongen in de Oude vaart te Meppel. Vandaag een Oeverspin en een Gerande Oeverspin gezien in De Wieden. Ook de libellen en vlinders waren goed vertegenwoordigd. Voor foto's van de Futen en van de Gerande oeverspin, zie het fotoalbum.

Vogels in De Wieden
6 mei - In De Wieden zijn de vogels in ruime mate aanwezig. We maakten foto's van roodborsttapuit, rietgors en rietzanger. Voor de foto's zie het fotoalbum.

Lepelaars en ganzenkuikens
10 april - De lepelaars zijn weer in Noord-West Overijssel aanwezig. Ook zagen we de eerste ganzenkuikens van de Grauwe Ganzen.

Weidevogels
19 maart - Ze zijn er weer. In het Staphorsterveld zagen we kieviten, grutto's en wulpen. Ook zagen we een viertal kemphanen. Voor de foto's, zie het fotoalbum.

Dodaarsen
6 februari - In een wak bij de stuw in de Oude Vaart bij Uffelte waren twee dodaarsen aan het vissen. Dit zijn de kleinste Europese futen. Voor foto's zie het fotoalbum.

Goudvinken en Putters
4 februari - Het vroor vanmorgen op de Bischopsberg (Havelterberg) maar liefst 17 graden. Vandaag zagen 3 goudvinken in Meppel en een stuk of 10 putters in Darp.

Nieuwe familie-indeling nachtvlinders
31 januari - Onze website is aangepast op de nieuwe familie-indeling van de nachtvlinders. De belangrijkste wijziging betreft een nieuwe familie: Spinneruilen ( Erebidae). Met name de voormalige families van Beervlinders en Donsvlinders zijn hierin opgegaan. Voor verdere wijzigingen verwijzen wij u graag naar Vlindernet.nl

Sperwer op mussenjacht
9 januari - Vandaag werden we verrast door een sperwer die het voorzien had op de huismussen die altijd bij ons in de ligusterhaag verblijven. Plotseling zat er een sperwer bovenop de haag. Hij liet zich even door ons bekijken en is toen gelukkig zonder buit vertrokken.

Grote zaagbekken
8 januari - In de omgeving van Rheebruggen zagen we vandaag een IJsvogel, twee Grote zaagbekken en een ree.

Goudplevieren en Blauwe kiekendief
1 januari - De eerste dag van het nieuwe jaar begon goed. Als eerste zagen we een Blauwe reiger met een snoek van ca. 30 centimeter in zijn snavel, als tweede een fouragerende Blauwe Kiekendief, als derde een vijftal Goudplevieren en als laatste een Blauwe reiger met in mol in zijn snavel. Van de Goudplevieren staan foto's in het album.

Bergeenden
24 december - Vanmorgen zagen we 14 bergeenden in een kolk binnen de bebouwde kom van Zwartsluis. Deze wit/bruin/zwarte eenden, met rode snavels, zie je meestal langs de kust. Voor foto's zie het fotoalbum.

IJsvogel
19 november - Vandaag reden we over de Rechterensweg in Staphorst. Plotseling zagen we een oranje vlek in een wilgenbosje aan het water. Dat bleek dus een ijsvogel te zijn. Dit ijsvogelvrouwtje gaf ons rustig de gelegenheid om enkele prachtige digiscopingfoto's te maken. De foto's vindt u in het fotoalbum onder "vogels".

Vogels
6 november - Sinds kort hebben we apparatuur voor digiscoping. De eerste resultaten daarvan kunt vinden onder foto's in de rubriek "vogels".

Paddenstoelen
2 oktober - Tijdens een wandeling in het Voorsterbos bij Marknesse zagen we een groot aantal verschillende paddenstoelen. De foto's vindt u in het fotoalbum onder "Paddenstoelen".

Venglazenmakers in het Fochteloërveen
10 september - Op deze warme nazomerdag bezochten we het Fochteloërveen. We gingen speciaal voor de zeldzamere libellen. Dat bleek een goede keus. We zagen 6 venglazenmakers. Daarnaast een rups van de Drietand een tiental rupsen van de Veelvraat en enkele Moerassprinkhanen. Ook de Slangenarend liet zich nog even zien. Helaas is het niet gelukt om de Venglazenmaker goed op de foto te krijgen. Jammer, maar misschien lukt het een andere keer wel.

Hagedissen in Havelte
20 augustus - Vandaag hadden we eens weer een zonnige dag met een temperatuur van ongeveer 23 graden. Dat was voor de levendbarende hagedissen mooi genoeg om zich lekker in het zonnetje op te warmen. Op een zandpad, achter de genieput in Havelte, zagen we er wel zes. We slaagden er zelfs in om een exemplaar te fotograferen. Ook werden we nog verrast door drie distelvlinders. Deze vlinders zagen we dit jaar nu voor het eerst. De foto van de hagedis vindt u in het fotoalbum. Zoek op: "levendbarende hagedis".

Vlinders in Frankrijk
10 augustus - Tijdens onze zomervakantie in Frankrijk troffen we het dit jaar niet. Het was erg nat. Een weekje België erachteraan was ook al niets beter.
Ondanks dat hebben we toch nog mooie vlinders gezien en uiteraard ook gefotografeerd. Op een veld luzerne troffen we wel drie verschillende soorten parelmoervlinders. Knoopkruidparelmoervlinder, Tweekleurige parelmoervlinder en Veldparelmoervlinder. Daarnaast hebben we prachtige foto's kunnen maken van de sleedoornpage. Deze foto's kunt u uiteraard terugvinden in het fotoalbum.

Exposities
Voor bezoekerscentra van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en dergelijke richten wij graag een expositie van ons werk in.
Wij beschikken daartoe over 20 fotolijsten van meerdere formaten. Neem vrijblijvend contact met ons op via info@vlindersenzo.nl

 

  

 

 

 

 
 
 

IJsvogel
IJsvogel

Knoopkruidparelmoervlinder
Knoopkruidparelmoervlinder

Tweekleurige parelmoervlinder
Tweekleurige parelmoervlinder

Sleedoornpage
Sleedoornpage