Huismoeder
Keizersmantel
 

Natuurfotografie

Gert en Janny Gelmers

 

 
 
Kweekverslag Agaatvlinder


Op 28 augustus 2008 vingen we 's-avonds een Agaatvlinder. Deze hebben we in een plastic bakje meegenomen om haar de volgende dag, bij daglicht, te kunnen fotograferen.

Toen we de volgende dag foto's wilden maken, bleek dat de Agaatvlinder eitjes in het bakje had gelegd. Het waren kleine gelige eitjes, zo groot als speldenknopjes. We telden er 21. We besloten om te proberen deze eitjes te laten uitkomen. We hebben het bakje op een lichte plaats in de vensterbank gezet en ervoor gezorgd dat er verse zuurstof bij kon komen. De vlinder hebben 's-avonds weer vrij gelaten.


Enkele dagen later hebben we drie eitjes verwijderd omdat deze beschimmeld waren. Op 5 september zagen we dat de overige 18 eitjes waren uitgekomen. We hadden toen 18 minuscule rupsjes van ca 1millimeter. Alleen met een vergrootglas waren ze goed te zien.

Vanaf dat moment hebben we de rupsjes gevoerd met brandnetel- en kamperfoeliebladeren. Ze groeiden al snel het bakje uit. Ook een jampotje bleek al snel te klein om voldoende voedsel te kunnen opslaan. Omdat we nog een oud aquariumbakje bezaten, hebben we de rupsjes daarin overgezet.
Inmiddels wisten we dat de rupsen van de Agaatvlinder in de grond verpoppen. Daarom hebben we een bodemlaag van potgrond met een dikte van ongeveer vier centimeter in het kweekbakje gedaan. Deze grond werd één keer per week, met een beetje water, licht vochtig gehouden.

De rupsen groeiden enorm snel. We zagen twee verschillende kleurslagen; de groene vorm en de bruine vorm. Uiteindelijk werden ze ongeveer vier centimeter lang en circa zes millimeter dik.

Omstreeks 24 oktober waren alle rupsen in de grond gekropen. We zijn toen doorgegaan met één keer per week de grond te bevochtigen en hebben het kweekbakje verplaatst naar een koele slaapkamer.

Op 13 november is de eerste vlinder uitgeslopen. De volgende dagen kwamen er steeds meer. Op 15 november één, 17 november twee, 19 november drie, 20 november drie, op 21 november twee en op 23 november vier. Het uitsluipen gebeurde steeds in de vroege avond.

Dit uitsluipen hebben we goed kunnen zien. De vlinders kropen uit de grond en zochten meestal een plaatsje op de glaswand van het kweekbakje. Daar zagen we duidelijk dat de vlinders de vleugels "oppompten". De vleugels werden daardoor uitgevouwen en rechtgetrokken. Daarna volgde dan het lichaam en de antennen. Een prachtig gezicht.

Wij vonden het erg interessant om dit van dichtbij te kunnen volgen. De uitgekomen vlinders hebben we uiteraard vrijgelaten.


 

 

 

 

 
 Kweekbakje
Kweekbakje

 Agaatvlinder pop

Pop

Agaatvlinder

10 minuten oud

Net uitgeslopen Agaatvlinder
20 minuten oud

Agaatvlinder

50 minuten oud

Agaatvlinder

1 dag oud

Agaatvlinder

1 dag oud