Huismoeder
Keizersmantel
 

Natuurfotografie

Gert en Janny Gelmers

 

 
 
De Keizersmantel


Tijdens onze zomervakantie in Duitsland (Sauerland) waren we in het Rothaargebergte. We maakten een wandeling door de bossen en kwamen bij het Naturpark Rothaargebirge "In der Strei".
We zagen, midden in de bossen, een stuk ruig grasland langs de oever van een smal beekje. Er waren volop bloeiende distels en nog wat andere nectarplanten aanwezig. De zon scheen en het was behoorlijk warm.
Het viel ons op dat er enorm veel Dagpauwogen waren die zich tegoed deden aan de nectar van de distels. We hebben dat een poosje geobserveerd en er een paar mooie foto´s van gemaakt.
Plotseling werd mijn aandacht getrokken door een grote oranje vlinder die erg druk van distel naar distel fladderde. Uiteraard meteen de camera in de aanslag en erachteraan. Ik vermoedde dat het een Keizersmantel betrof. Daarvan had ik nog geen foto in mijn verzameling en ik was dan ook erg gedreven om deze vlinder digitaal te vereeuwigen. Na veel pogingen lukte het mij uiteindelijk om de vlinder goed te bekijken en meerdere keren te fotograferen. Het was een prachtige vlinder, maar helaas waren de vleugels erg beschadigd. Niet verwonderlijk gezien de aanvallen van andere vlinders.
Bij terugkomst op de camping heb ik mijn "Veldgids Dagvlinders" erop nageslagen en bleek dat het hier inderdaad een mannelijke Keizersmantel betrof.
Vanuit de gedachte: "waar er nu één is, kunnen er morgen meer zijn", zijn we de volgende dag teruggegaan naar het natuurgebied. Het was toen wat bewolkt met af en toe zon. Ook was het niet zo warm als de dag ervoor.
Meteen bij aankomst zagen we al twee Keizersmantels vliegen. Deze waren nu veel makkelijker te fotograferen. Waarschijnlijk omdat het minder warm was. Het bleek om een mannetje en een vrouwtje te gaan. Beide vlinders waren vers en volkomen gaaf.
Ook nu werden we weer verrast. Plotseling zagen we een Keizersmantel met een geel-grijze in plaats van een oranje ondergrond. Ook hiervan kon ik een paar mooie foto´s maken. Later bleek dat het om een afwijkende kleurvariatie (Valesina) ging, die alleen bij de vrouwelijke exemplaren voorkomt.
Tijdens de jacht op de Keizersmantels ontdekten we ook nog twee Bosrandparelmoervlinders en een paar vrouwtjes van de Morgenrood. Deze waren vrij gemakkelijk te fotograferen. Voor het mannetje van de Morgenrood hebben we veel meer moeite moeten doen. We hebben uiteindelijk alleen een foto van een enigszins beschadigd exemplaar kunnen maken.

 

 

 

 

 
 Keizersmantel
Keizersmantel

Keizersmantel

Keizersmantel

Keizersmantel

Keizersmantel

Keizersmantel

Keizersmantel

Keizersmantel (Valesina)
Keizersmantel
(Valesina)