Huismoeder
Keizersmantel
 

Natuurfotografie

Gert en Janny Gelmers

 

 
 
De vlinders van het Irsental


We hadden onze voorjaarsvakante dit jaar (2010) gepland in de periode Hemelvaartsdag tot en met Pinksteren. Ook wisten we al dat we naar de Eifel in Duitsland wilden. Via Google (Eifel, Schmetterlinge) vonden we "Het dal van de 1000 vlinders" in het Irsental. Dit ligt in het hart van het Natuurpark Südeifel, in het natuurgebied "Ginsterheiden" tussen de plaatsen Irrhausen en Daleiden. Het betreft een natuurgebied van 76 ha met veel hagedoorn en brem.

Wij hadden onze caravan op Camplingplatz Irsental staan.(www.campingplatz-irsental.de) Dat was de ideale uitgangspositie voor het verkennen van dit gebied. De camping ligt onmiddelijk tegen het natuurgebied aan. Dus bij mooi weer, de wandelschoenen aan en direct erop uit. Vanwege de geografische ligging en het koude voorjaar, liep de natuur ongeveer een maand achter bij die van ons in Drenthe. Waren bij ons de seringen al uitgebloeid, hier stonden ze net in de knop.

De eerste dagen hadden we erg koud weer en hele dagen dichte bewolking. Later werd het gelukkig beter en hadden we enkele dagen 's middags wel zon. Op de eerste geschikte vlinderdag troffen we in een weilandje direct naast de camping al een kakelverse Koninginnenpage.

Gelukkig kregen we ook nog vier dagen prachtig weer. (24 tot 28 graden) Dit leverde dan ook meteen veel vlinders op. De brem bloeide volop en we zagen dan ook veel Groentjes en Oranje bremspanners.

Zomervakantie
Ook de zomervakantie (2010) hebben we in het Irsental doorgebracht. Dit leverde weer veel mooie vlinderfoto's (en beverfoto's) op.

Al onze vlinderfoto's van het Irsental vindt u hier: Fotoalbum Irsental
De beverfoto's vindt u hier: Bevers in het Irsental


 
 Groentje Groentje

Oranje bremspanner

Oranje bremspanner

Bruine vuurvlinder

Bruine vuurvlinder